#Techniek – “De meest gebruikte technieken bij online publiceren”

Introductie in techniek - Ontwikkeling

Als je digitaal publiceert ontkom je niet aan techniek. Hoewel er ook bij papieren publicaties heel wat techniek komt kijken is dit bij print duidelijker; gedrukt is gedrukt en dan is het een kwestie van opsturen. Techniek is er om redacties en designers te helpen, maar vergt een andere mindset van hen.

Techniek is een element om rekening mee te houden en neemt ook een deel van de controle over. Als ontwerper moet je voor dat gedeelte vertrouwen op iets wat je niet begrijpt en dat is best lastig… Als je bij digitaal publiceren aan techniek denkt, dan denk je snel aan code. Maar code is niet het enige waar je mee te maken hebt. Elke publicatie bevat pagina’s en elke pagina heeft een lay-out met daarin content: tekst, beeld, video, audio etc. Deze elementen staan op een server en worden via een content delivery netwerk geleverd aan de pc, mobiel en tablet. Deze devices hebben weer allemaal hun eigen maatvoering in pixels en resolutie.

In bovenstaande film legt Stephen Fry in 2 minuten uit hoe computer techniek zo ver is gekomen.


Techniek - HTML 5

HTML5 is een verzameling van technologieën en is kortweg onderverdeeld in de talen HTML, JavaScript en CSS. De HTML definieert welk type content het is, JavaScript zorgt voor de interactie en de CSS zorgt voor de styling. Het zijn deze HTML5-technologieën waar digitale publicaties mooier en vindbaarder door worden.

In bovenstaande film legt Topic Simple in 1 minuut 30 uit wat HTML5 precies inhoud.


Techniek - Browsers

De belangrijkste functie van een browser is om de publicatie die je maakt te presenteren. Bij het maken van een publicatie moet je rekening houden met 4 belangrijke desktop browsers: Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari. Voor mobiel en tablet zijn de belangrijkste browsers: Safari, Chrome en Android. Volgens StatCounter statistieken (mei 2016) gebruiken ongeveer 96% van de Nederlandse desktops als browser Chrome, Internet Explorer, Firefox of Safari. Ongeveer 94% van de Nederlandse smartphones gebruiken als browser Android, Safari of Chrome.

Browsers Mobile mei 2016

Browsers Desktop 2016

Om de content correct en snel te presenteren heeft een browser ook verbindende functie tussen de server en het scherm.  Om een gevoel te krijgen waar een programmeur rekening mee moet houden bij het ontwikkelen is het goed te weten wat er zich af speelt onder de motorkap. Technisch gezien bestaat een browser uit de volgende onderdelen:

  1. Gebruikersinterface: adresbalk, back- en forward-knop, bookmarking menu, etc.
  2. Browser engine: rangschikt acties tussen de gebruikersinterface en de rendering engine.
  3. Rendering engine: verantwoordelijk voor het weergeven van gevraagde content. Verschillende browsers gebruiken verschillende rendering engines: Internet Explorer gebruikt Trident en EdgeHTML, Firefox maakt gebruik van Gecko, Safari maakt gebruik van WebKit. Chrome gebruikt Blink.
  4. Netwerk: nodig om je publicatie vanaf de server te laden (denk aan [http://] voor het webadres).
  5. UI backend: nodig voor het maken van dew windows zelf en o.a. formulieren, buttons en dropdown lists.
  6. JavaScript interpreter: nodig voor het lezen en uitvoeren van JavaScript-code die onderdeel is van HTML5.
  7. Data opslag: kan nodig zijn om allerlei data lokaal op te slaan, zoals cookies, media of databases ten behoeve van analytics of het optimaliseren van de leeservaring.

Lees verder over techniek

3 online must-haves voor digitale magazines
Hosting en distributieNa het maken van je digitale publicatie heb je nog drie dingen nodig om het publiekelijk toegankelijk te[...]
De 4 meest voorkomende bestandsformaten bij online publiceren.
Techniek - BestandsformatenDigitale publicaties worden gevuld met verschillende typen bestanden, zoals teksten, foto’s, illustraties, muziek of video. Via de webserver[...]
Maatvoering & workflow voor responsive magazines, brochures en folders
Leuk al die pixels, points, ppi’s en dpi’s, maar welke maten kun je nu praktisch gezien het beste aanhouden? Het[...]

Verken andere kennisgebieden...

Doelen van het meten van leesgedrag:Tegenwoordig wil men veel meten en kan ook bijna alles gemeten worden, tot op en[...]
INTERACTIE - Wat zijn interacties precies?Interactie is zonder twijfel het belangrijkste aspect van elke vorm van user experience. Interactie is[...]

Kom vandaag met ons in contact!

Wij kijken ernaar uit om met jou in contact te komen. Wij zijn op zoek naar nieuwe business relaties die wij kunnen helpen om mooie, interactieve en effectieve digitale publicaties te maken.

Wil je meer weten over de techniek nodig bij het maken van online magazines, catalogi, brochures, folders, etc.? Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk - en geheel vrijblijvend - contact met je op.

Naam*

Email*

Bericht