De 4 meest voorkomende bestandsformaten bij online publiceren.

Techniek - Bestandsformaten

Digitale publicaties worden gevuld met verschillende typen bestanden, zoals teksten, foto’s, illustraties, muziek of video. Via de webserver geeft elk bestand aan de browser door welk type content in de publicatie wordt geladen. Elk content-type heeft zijn eigen extensie. Op welke manier wordt de inhoud van je publicatie technisch geïntrepreteerd? De verschillende soorten digitale content zijn grofweg onderverdeeld in de volgende content-types.

Tekst (stylesheet, HTML, JavaScript)


HTML definieert welk type content het is, de CSS zorgt voor de styling en JavaScript zorgt voor de interactie. Wat nu veel tijd in beslag neemt bij het omzetten van een ontwerp in HTML is zorgen dat het in elke browser het er goed uitziet. Best een karwei, omdat de verschillende browsers verschillende manieren hebben om code te intrepeteren.

Beeld (jpg, png, gif, svg)


Foto’s zijn in principe altijd in jpg-formaat. Voor grote achtergrondfoto’s kun je 2048 pixels breedte aanhouden voor desktop en tablet. Let goed op je uitsnedes en maak kleinere plaatjes precies op maat. De programmeur maakt de bestanden kleiner voor mobiel.

Om je publicatie snel te kunnen laden, moeten de bestanden zo klein mogelijk zijn in pixels èn in MB’s. Met de nieuwste retina displays heb je wel de mogelijkheid om video’s en foto’s in hoge resolutie te laten zien. ‘Retina display’ is een marketingterm voor door Apple ontwikkelde beeldschermen met een hoge resolutie en een twee keer zo hoge pixeldichtheid (pixels per inch).

Wijlen Steve Jobs legt haarfijn de pixeldichtheid van een retina display uit.

De resolutie van beeldbestanden is net zo belangrijk als de zwaarte daarvan. De uitdaging is om een optimale balans te vinden tussen kwaliteit en snelheid. Gelukkig zijn er simpele tools en services voor zowel responsive- als adaptive design die ons daarbij kunnen helpen.

Audio (mp3, aac, ogg, wav, aiff)


Muziek is van toegevoegde waarde voor digitale publicaties. Muziek werkt als ondersteunend element in de verkoop, bij het creëren van de juiste sfeer en draagt bij aan de totaalbeleving. Audio kun je aanleveren in hoge kwaliteit (48kHz @ 16bit) in wav- of aiff-formaat. Deze beide formaten zijn compatibel met de besturingssystemen Windows, Mac en Linux. Een audiobestand afspelen in een magazine kan het beste in mp3- en ogg-formaat om er zeker van te zijn dat de muziek op elk apparaat te horen is.

Elke browser heeft zijn eigen audioformaten die worden ondersteund. Dit heeft vooral te maken met patentrechten op verschillende technieken. Onderstaand een lijstje per browser:

  • Internet Explorer 9.0+: .mp3, .aac
  • Chrome: .ogg, .mp3
  • Firefox: .ogg, .wav
  • Safari: .mp3, .aac, .wav
  • Opera: .ogg, .wav

Video (mp4, ogg, webm)


Het is geen geheim, video wordt steeds belangrijker. In 2017 zal video goed zijn voor 69% van al het internetverkeer. Tegenwoordig is de play-knop de meest overtuigende call-to-action op het web. Gebruik je video in je publicatie, dan is de meest voor de hand liggende host Vimeo, YouTube of zelfs Dropbox. Zij regelen dan de videoplayer en hosting. Wil je meer controle, gebruik dan een eigen player of host je video zelf.

Net als bij audio zijn bij video ook vanwege patenten verschillende videoformaten nodig. Daarom moet je video omzetten naar drie bestandsformaten om er weer zeker van te zijn dat je video op elk apparaat te zien is: MPEG H.264 AAC, WebM (VP8) en Ogg Theora.

Gebruik je video als achtergrond? Bedenk een alternatief voor tablet en mobiel, want video automatisch afspelen is op deze devices niet mogelijk.

Tips & Trucs


  • Als je in je digitale publicatie muziek gebruikt moet je ook aan de rechten denken. Buma/Stemra behartigt de belangen van muziekauteurs en -uitgevers. Zij incasseert voor deze rechthebbenden een financiële gebruiksvergoeding bij de muziekgebruikers, zoals digitale publicatiemakers. Hoeveel je precies moet betalen is per geval verschillend, check daarom de licentiewijzer. via http://www.bumastemra.nl/
  • Een eenvoudige manier om vrijwel elke video te converteren naar deze formaten is via de 100% gratis en open source tool van Miro. via http://www.mirovideoconverter.com/
Kom vandaag met ons in contact!

Wij kijken ernaar uit om met jou in contact te komen. Wij zijn op zoek naar nieuwe business relaties die wij kunnen helpen om mooie, interactieve en effectieve digitale publicaties te maken.

Wil je meer weten over de bestandsformaten welke nodig zijn bij het maken van online magazines, catalogi, brochures, folders, etc.? Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk - en geheel vrijblijvend - contact met je op.

Naam*

Email*

Bericht